Mat i Barcelona
En del av resan är att äta gott och det fick vi verkligen prova på i Barcelona. Jag tycker det är trevligt med tapas, man beställer in lite av varje och blir man inte mätt är det bara att beställa in lite mer. Man ska dock undvika typiska turistställen på t ex La Rambla, Barcelonas paradgata som jag för övrigt tyckte var en riktig turistfälla med en massa krimskrams och enklare matställen. Visst är det en känsla i sig att sitta där på en uteservering på kvällen och titta på folk medan man får sig något att äta och dricka men då är det inte matupplevelsen man är ute efter. Mannen tog en öl och jag drack sangria och till det fick vi lite tapas i form av pata negra, lite väl tjockt skurna och inte alls så mycket som bilden på menyn visade, några kronärtskockshjärtan direkt från burken, och lite bröd som vi lika gärna kunnat vara utan.
Upplevelsen var istället att titta på folk. Vi roade oss med att gissa nationaliteter på de som gick förbi. Det var bara runt 15-16 grader denna kväll och människorna klädde sig minst sagt olika. Vi såg allt från dunjackor till shorts och linne. Av erfarenhet brukar de mest lättklädda vara svenskor eller britter och mycket riktigt, ett gäng tjejer i 20-årsåldern kom gående barnbenta med minimala shorts och sandaler och satte sig några bord från oss, de var svenskor och frös så att läpparna var blå! Själv satt jag och småfrös lite i min skinnjacka, trots att restaurangen vi satt vid hade värmelampor. Är det för att man börjar bli kärring som man bryr sig mer om vilken temperatur det är istället för hur man ser ut?
Drycken var i alla fall god, maten gjorde sig tyvärr ej på bild....!

La Rambla by night


Då åt vi en mycket godare pata negra en eftermiddag då vi kände att vi behövde lite "mellis" efter flera timmars promenerande. Perfekt skivad och mycket god, nam nam. Ölen var det inte heller något fel på.

Pata negra kommer förresten från en en iberisk svart gris som är uppfödd på ekollon. Tänk att leva på ekollon, hur stora mängder behöver den stackars grisen äta för att bli mätt?
En annan typisk spansk rätt är ju paella, en slags risotto oftast med skaldjur och annat gott i:.

Paellan åt vi på en restaurang nere vid Marina port Vell

En kväll tog mannen med mig till en restaurang som ligger vid Port Olimpic, ett ställe man kanske inte hittar om man som turist bara rör sig i de centrala delarna av staden. Detta är ett område som ligger lite mer österut, med Barcelonas stränder runtomkring. Här finns många trevliga restauranger dit spanjorerna själv gärna går och maten var toppen.
Restaurangen vi åt på och som jag rekommenderar:


Lite bröd och oliver:

Förrätt som vi delade på:
Chevreost med balsamvinäger, pinjenötter och en fräsch sallad.

Huvudrätt:
En perfekt tournedos med champinjonsås. Glömde tyvärr dokumentera det goda röda vinet.

Någon efterrätt orkade vi oss inte på efter detta, någon som är förvånad?
Det var två trevliga dagar vi fick i Barcelona, en stad som nu ligger på min topp 10-lista av favoritstäder som jag absolut vill resa tillbaka till!
Annica
Upplevelsen var istället att titta på folk. Vi roade oss med att gissa nationaliteter på de som gick förbi. Det var bara runt 15-16 grader denna kväll och människorna klädde sig minst sagt olika. Vi såg allt från dunjackor till shorts och linne. Av erfarenhet brukar de mest lättklädda vara svenskor eller britter och mycket riktigt, ett gäng tjejer i 20-årsåldern kom gående barnbenta med minimala shorts och sandaler och satte sig några bord från oss, de var svenskor och frös så att läpparna var blå! Själv satt jag och småfrös lite i min skinnjacka, trots att restaurangen vi satt vid hade värmelampor. Är det för att man börjar bli kärring som man bryr sig mer om vilken temperatur det är istället för hur man ser ut?
Drycken var i alla fall god, maten gjorde sig tyvärr ej på bild....!

La Rambla by night


Då åt vi en mycket godare pata negra en eftermiddag då vi kände att vi behövde lite "mellis" efter flera timmars promenerande. Perfekt skivad och mycket god, nam nam. Ölen var det inte heller något fel på.

Pata negra kommer förresten från en en iberisk svart gris som är uppfödd på ekollon. Tänk att leva på ekollon, hur stora mängder behöver den stackars grisen äta för att bli mätt?
En annan typisk spansk rätt är ju paella, en slags risotto oftast med skaldjur och annat gott i:.

Paellan åt vi på en restaurang nere vid Marina port Vell

En kväll tog mannen med mig till en restaurang som ligger vid Port Olimpic, ett ställe man kanske inte hittar om man som turist bara rör sig i de centrala delarna av staden. Detta är ett område som ligger lite mer österut, med Barcelonas stränder runtomkring. Här finns många trevliga restauranger dit spanjorerna själv gärna går och maten var toppen.
Restaurangen vi åt på och som jag rekommenderar:


Lite bröd och oliver:

Förrätt som vi delade på:
Chevreost med balsamvinäger, pinjenötter och en fräsch sallad.

Huvudrätt:
En perfekt tournedos med champinjonsås. Glömde tyvärr dokumentera det goda röda vinet.

Någon efterrätt orkade vi oss inte på efter detta, någon som är förvånad?
Det var två trevliga dagar vi fick i Barcelona, en stad som nu ligger på min topp 10-lista av favoritstäder som jag absolut vill resa tillbaka till!
Annica
Berit
Ojojoj, sitter och dreglar över bilderna på all god mat. Himmel vad gott det ser ut! Visst är Barcelona härligt! Stannade där över en dag när jag var ute och tågluffade, för typ 100år sen. :) Det är verkligen ett ställe jag skulle vilja åka tillbaka till, men inte nu så länge jag har småbarn.
Anonym
Hej Berit
Då har du något att se fram emot senare, för dit måste man bara åka igen :)